Magyar Balázs
2022.09.27.

Az online fizetések története – a korai úttörőktől a mai újítókig

Az online fizetések nagy utat tettek meg az e-kereskedelem kezdete óta. Ebben a blogbejegyzésben áttekintjük az online fizetések történetét, a korai úttörőktől a mai újítókig. Kitérünk néhány olyan kihívásra is, amelyekkel a kereskedők szembesültek az út során, és azt is, hogy ezeket a kihívásokat hogyan sikerült leküzdeni.

Az online fizetés korai napjai

Az online fizetés az 1990-es évek elején kezdett elterjedni, az e-kereskedelem megjelenésével. Akkoriban még csak néhány cég kínált online fizetési szolgáltatásokat. Ezen a téren a korai úttörők közé tartozik a CyberCash, a First Data Corporation és a VISA. Ezek a vállalatok lefektették az alapjait annak, ami napjainkban egy nyüzsgő iparággá vált.

Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a korai e-kereskedelmi vállalatok szembesültek, a csalás volt. Mivel az online fizetés még viszonylag új keletű volt, nem léteztek bevált módszerek a csalás megelőzésére vagy a csalás észlelésére. Ennek eredményeként sok online vállalkozás sok pénzt veszített a visszaterhelések és a csalók miatt. Ezt a problémát végül kifinomultabb csalásellenes intézkedések kidolgozásával oldották meg, mint például az AVS (címellenőrző rendszer) és a CVV (kártya-ellenőrzési érték).

Online fizetés napjainkban

Manapság számtalan online fizetési lehetőség áll a kereskedők rendelkezésére, a hagyományos kártyafeldolgozóktól, mint a VISA és a Mastercard, az újabb belépőkig, mint a PayPal és a Square. Ez a rengeteg választás lehet jó és rossz is a kereskedők számára; egyrészt nagyszerű, hogy ilyen sok lehetőség van, másrészt viszont nehéz lehet kiválasztani, hogy melyik a megfelelő vállalkozása számára.

A jó hír az, hogy ma már rengeteg forrás áll rendelkezésre, amelyek segítenek megalapozott döntést hozni arról, hogy melyik online fizetési megoldás a megfelelő az Ön számára. Emellett sok mai processzor hasonló szolgáltatásokat és ár struktúrát kínál, így minden eddiginél könnyebben megtalálhatja az igényeinek megfelelő processzort.

Hazánkban az online fizetési megoldások népszerűsége évről évre egyre emelkedik, ez egyrészt a pandémia hozadéka, viszont az MNB szerint az elektronikus pénzforgalom bővülése még a koronavírus-járvány kitörése előtti szinteket is felülmúlta 2021 végén.

Az online fizetések nagy utat jártak be az e-kereskedelem kezdetei óta. A kezdetben néhány korlátozott szolgáltatásokat kínáló vállalat virágzó iparággá nőtte ki magát, ahol több tucat szolgáltató verseng a piaci részesedésért. Ezt a növekedést a technológia fejlődése, valamint az áruk és szolgáltatások online fizetésének kényelmes és biztonságos módjai iránti növekvő fogyasztói kereslet ösztönözte. A jövőre nézve nyugodtan kijelenthetjük, hogy az online fizetési környezet folyamatosan fejlődik és változik, ahogy új technológiák fejlődnek ki, és új szereplők lépnek be a piacra. A kereskedőknek lépést kell tartaniuk ezekkel a változásokkal, hogy versenyképesek maradjanak a mai digitális világban.