Rap Andrea
2024.06.03.

Mérlegre tettük a bankkártyaelfogadás hátrányait és előnyeit a kereskedők szempontjából

Az egyszerű elektronikus fizetési módok, különösen a bankkártyaelfogadás, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon is, köszönhetően a bankfiókok és a bankkártyás fizetések elterjedésének. Azonban, mielőtt egy kereskedő eldönti, hogy bevezeti ezt a fizetési módot, érdemes mérlegelni a lehetséges előnyöket és hátrányokat. Ebben a cikkben arra fókuszálunk, hogy a bankkártya elfogadással kapcsolatban hangoztatott gyakori ellenérvek ellenére, miért érdemes mégis megfontolni annak bevezetését. Mérlegen a bankkártyaelfogadás hátrányai és előnyei:

bankkártyaelfogadás hátrányai és előnyei

Bankkártyaelfogadással kapcsolatos félelmek és aggodalmak

1. Tranzakciós költségek

Sok kereskedő attól tart, hogy a bankkártyaelfogadás tranzakciós díjai megterhelőek lehetnek. Valóban, a bankok és a kártyatársaságok bizonyos százalékot levonnak minden egyes tranzakció után. Ez a költség különösen aggasztó lehet a kis- és középvállalkozások számára, akiknek már eleve szűk a profitmarzsuk. Azonban, ha összehasonlítjuk a készpénz kezelésének rejtett költségeivel, ennek során gyakran kiderül, hogy a bankkártyás fizetés olcsóbb. Fontos, hogy olyan szolgáltatás mellett döntsünk, amelynek minősége és tartalma igazodik az üzletvitelhez.

2. Technológiai befektetések POS terminál esetében

Bizonyos esetekben a bankkártyaelfogadáshoz szükséges technológia kiépítése szintén jelentős költségekkel járhat. A POS terminálok beszerzése, illetve karbantartása is növelheti a kiadásokat. Szolgáltatótól függően a rendszer folyamatos frissítése és a biztonsági szabványoknak való megfelelés is plusz erőforrásokat igényelhet. Azonban ezek az eszközök hosszú távon megtérülnek, és a vásárlói elégedettség növekedése révén elősegíthetik az üzleti kereskedelem növekedést.

3. Kibertámadások és adatvédelem bankkártyás fizetés során

Néhány vállalkozás tart attól, hogy a bankkártyaelfogadás növeli a kibertámadások és adatvédelmi incidensek kockázatát. Az érzékeny ügyféladatok kezelése és védelme komoly felelősséget jelent, és jelentős pénzügyi és jogi következményekkel járhat akár egy adatvédelmi incidens esetén. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bankkártyás fizetések biztonsági intézkedései folyamatosan fejlődnek, és a modern biztonsági protokollok jelentősen csökkentik a csalások kockázatát, különösen az elektronikus tranzakciók során történő biztonsági intézkedések révén.

Miért érdemes mégis elfogadni a bankkártyákat a kereskedőknek?

Bár a magyar bankkártyaelfogadásnak vannak hátrányai, a modern kereskedelemben szinte elengedhetetlenné vált. Nézzük meg, miért éri meg bevezetni ezt a fizetési módot. Az internetes kereskedelem növekedésével és a virtuális POS (V-POS) fizetési szolgáltatások fontosságával egyre több vállalkozás tér át az elektronikus fizetési megoldásokra.

  1. Alacsonyabb tranzakciós költségek a készpénzkezeléshez képest

A bankkártyaelfogadás tranzakciós költségei jellemzően jóval alacsonyabbak, mint a készpénz kezelés és tartás költségei. A készpénz logisztikája nem csak ökológiai lábnyommal jár, hanem komoly biztonsági és közvetlen költségekkel is, mint például a szállítás, tárolás, számolás és hamisítás elleni védelem. Ezzel szemben a készpénz nélküli fizetés hozzájárul az üzleti hatékonysághoz és a papírhasználat csökkentéséhez, ami környezetvédelmi szempontból is előnyös. Emellett a digitális tranzakciók csökkenthetik a készpénzlogisztika ökológiai lábnyomát.

  1. Növekvő vásárlói elégedettség

A vásárlók egyre inkább elvárják, hogy kártyával is tudjanak fizetni. Az a kereskedő, aki nem tudja biztosítani ezt a lehetőséget, hátrányba kerülhet a versenytársaival szemben. A kártyaelfogadás növeli a vásárlói elégedettséget és lojalitást, ami hosszú távon több visszatérő ügyfelet és nagyobb forgalmat eredményez.

  1. Nagyobb kosárérték

Kutatások kimutatták, hogy azok a vásárlók, akik kártyával fizetnek, általában többet költenek, mint azok, akik készpénzzel. A bankkártya használata kényelmesebbé teszi a vásárlást, és lehetővé teszi a nagyobb összegű vásárlásokat is.

  1. Versenyképesség növelése

A bankkártyaelfogadás lehetősége növeli a kereskedők versenyképességét és a vevőkört, különösen a turisták körében, akik gyakran nem rendelkeznek helyi valutával. Ezen kívül az online vásárlások terjedésével a bankkártyás fizetési lehetőség elengedhetetlen az e-kereskedelemben való sikeres részvételhez.

  1. Jogszabályi követelmények

Magyarországon a jogszabályok egyre inkább megkövetelik az elektronikus fizetési lehetőségek biztosítását. 2021-től minden online kasszát használó kereskedőnek kötelező elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani, ami a bankkártyaelfogadás bevezetését is magában foglalja.

  1. Marketing lehetőségek

A bankkártyaelfogadás lehetőséget ad különböző marketing akciók és kedvezmények bevezetésére, mint például a hűségprogramok vagy a cashback ajánlatok, amelyek tovább növelhetik a vásárlói elégedettséget és lojalitást.

  1. Biztonsági intézkedések és technológiai fejlődés

Fontos kiemelni, hogy a bankkártyás fizetések biztonsága folyamatosan fejlődik. A tokenizáció, a 3D Secure és más modern biztonsági protokollok jelentősen csökkentik a csalások kockázatát is.

  1. Integráció más fizetési megoldásokkal

A bankkártyaelfogadás könnyen integrálható más digitális fizetési megoldásokkal, mint például a mobilfizetésekkel (Apple Pay, Google Pay) vagy az online fizetési rendszerekkel (PayPal), ami tovább növeli a vásárlási élményt és a kereskedők rugalmasságát.

Összegzés

Bár a bankkártya elfogadással szemben felmerülő egyes hátrányok, mint a tranzakciós költségek és a technológiai befektetési igény nem elhanyagolhatóak, de tapasztalatunk szerint, ha párhuzamosan számba vesszük a kapcsolódó előnyöket, a legtöbb vállalkozás számára már rövid távon is egyértelműen megéri bevezetni.

A Bizpay, a Worldline hivatalos hazai partnere elkötelezett amellett, hogy segítse a kereskedőket a legjobb fizetési megoldások bevezetésében. Ha többet szeretnél megtudni a bankkártyaelfogadás előnyeiről és arról, hogyan segíthetünk, lépj kapcsolatba velünk!