Magyar Balázs
2022.10.13.

IC++, mit jelent az első plusz

Akinek van bankkártya elfogadása, az már biztosan találkozott az IC++ kifejezéssel, egy olyan sorozatot indítunk ahol az árazással kapcsolatos szakzsargonokat vesszük górcső alá, kezdjük is az IC++ első plusz jelével.

Kereskedőként találkozhattál már a „interchange fee” kifejezéssel, és elgondolkodtál azon, hogy mit jelent. Röviden, a bankközi jutalék olyan díj, amelyet a kereskedő bankja vagy payment szolgáltatója fizet a kártyabírtokos bankjának az elektronikus fizetések után. Ezt a díjat a bank vagy a pénzügyi szolgáltató jellemzően a kereskedőre hárítja. A bankközi díjakat a kártyahálózatok (Visa, Mastercard stb.) határozzák meg, és általában a teljes tranzakció 0,2-0,3%-a között mozognak lakossági bankszámlához tartozó kártyák esetén. Üzleti kártyák esetében a százalékos arány magasabb.

Ebben a blogbejegyzésben közelebbről megvizsgáljuk, hogyan működnek a bankközi díjak, és miért léteznek. Azt is elmagyarázzuk, hogyan befolyásolhatják vállalkozását.

Hogyan működnek a bankközi díjak

Amikor az ügyfél hitel- vagy betéti kártyát használ a vásárláshoz a vállalkozásodnál, a bankod vagy pénzügyi szolgáltatódnak bankközi díjat kell fizetnie a kártyabírtokos bankjának az elektronikus fizetések után. Ez a díj jellemzően a tranzakció végösszegének egy bizonyos százaléka. A bankközi jutalék összege több tényezőtől függően változik, többek között:

  • A használt kártya típusa (hitel, betéti stb.)
  • A kártyahálózattól (Visa, Mastercard stb.)
  • Lakossági vagy üzleti kártyatípustól
  • A külföldön népszerű úgynevezett jutalomkártyától

Miért léteznek bankközi díjak?

Egyesek elgondolkodhatnak azon, hogy a kereskedőknek miért kell egyáltalán bankközi díjat fizetniük. Hiszen a vásárló technikailag nem a saját pénzéből fizeti a vásárlást?

Az egyszerű válasz az, hogy a bankközi díjak fedezik a kártyás fizetések feldolgozásának költségeit. Amikor az ügyfél hitel- vagy betéti kártyát használ a vásárláshoz, a vásárlást valakinek fel kell dolgoznia – általában egy processzornak, például a Stripe-nek vagy a Square-nek. Ahhoz, hogy ezek a processzorok elvégezhessék munkájukat, speciális berendezéseket és szoftvereket kell használniuk, amelyek képesek kezelni a hitel- és betéti kártyás tranzakciókat. Ez a berendezés és szoftver nem ingyenes, ezért a processzorok bankközi díjat számítanak fel a kereskedőktől, hogy segítsenek ellensúlyozni ezeket a költségeket.

Hogyan hatnak a bankközi díjak a vállalkozásodra?

Amint azt korábban említettük, a bankközi díjakat általában a tranzakció teljes összegének százalékában számítják fel. Ez azt jelenti, hogy ha magas értéket hozó üzletet működtetsz – például egy online áruházat, amely nagy vételárú termékeket, például bútorokat vagy háztartási gépeket árul –, akkor előfordulhat, hogy havonta elég sok bankközi díjat fizetsz.

Szerencsére vannak módok ezen díjak ellensúlyozására. Megpróbálhatod például enyhén megemelni az árakat, hogy ne veszíts túl sok pénzt minden egyes eladáskor, vagy alacsonyabb árakat alkudhatsz ki a processzorodnál. Végül pedig arra ösztönözheted az ügyfeleket, hogy lehetőség szerint készpénzzel vagy utalással fizessenek.

A bankközi jutalékok olyan díjak, amelyeket a kereskedő bankjának vagy pénzügyi szolgáltatójának kell fizetne, amikor az ügyfél hitel- vagy betéti kártyát használ a vásárláshoz. Ezek a díjak a kártyás fizetések feldolgozásának költségeit fedezik, és általában a tranzakció teljes összegének 0,2-0,3%-át teszik ki. Míg a bankközi díjak negatívan befolyásolhatják vállalkozását ha nem vigyáz, azonban vannak módok a hatásuk ellensúlyozására. Az árak kismértékű emelésével vagy arra ösztönözve az ügyfeleket, hogy lehetőség szerint készpénzzel vagy utalással fizessenek, hozzájárulhat vállalkozása nyereségességének megőrzéséhez a költségek ellenére.

Ha kérdésed merül fel a bankközi jutalékokkal kapcsolatban, ne habozz, keress bátran!