Magyar Balázs
2022.10.24.

IC++, mit jelent a második plusz

Előző bejegyzésünkben kiveséztük, hogy mit jelent az IC++ (interchange fee) első plusz jele.

Azt már tudjuk, hogy a bankközi jutalék olyan díj, amelyet a kereskedő bankja vagy payment szolgáltatója fizet a kártyabírtokos bankjának az elektronikus fizetések után.

Ebben a blogban az interchange fee második komponenséről a kártyatársasági díjakról számolunk be.

A kártyatársasági díjak, azok a díjak melyet a bankkártya elfogadó pénzintézet vagy bank a tranzakció után a nemzetközi kártyatársaságok mint például a Visa vagy Mastercard részére fizet. Ez a díj a kártyatársaságok költségeit fedezik. A díj mértékét a nemzetközi kártyatársaságok határozzák meg. Míg a Visa és Mastercard egy hasonló alapon működő sávos, fix összeget és egy százalékos arányt alkalmaz, az American Express egy ennél jóval komplexebb díjszabást alkalmaz mely a tranzakció mértéken és a kereskedő kategórián alapszik.

Ezt a díjat befolyásolhatja a kibocsátás és az elfogadás helye. Egy európai kártyával Európában fizetni mindig olcsóbb, mint más kontinensen.

Hazánkban a két legelterjedtebb bankkártya kibocsátó a Visa és a Mastercars. A Visa a világ legnagyobb hitelkártyahálózata, több mint 3 milliárd forgalomban lévő kártyával. A Mastercard a második helyen áll, mintegy 2,5 milliárd kártyával. Mindkét vállalat minden egyes tranzakció után díjat számít fel a kereskedőnek, amely jellemzően a teljes vételár 0,22%-a körül mozog.

Általában a belföldi kártyák után felszámított rendszerdíjak, azaz a kártyatársasági díjak (MC, VISA) kedvezőbbek, mint a külföldi kártyáknál, de ez szolgáltatónként eltérő lehet, tehát érdemes erre odafigyelni.

A kereskedői díjak tekintetében azonban van néhány alapvető különbség a két vállalat között. A Mastercard például további „határokon átnyúló” díjat számít fel az olyan tranzakciók után, amelyek során az egyik országban kibocsátott kártya egy másik országban történő vásárlásra használják. Ez a díj az országoktól függően magasabb is lehet.

A másik lényeges különbség, hogy a Mastercard „visszaterhelés-védelmi” szolgáltatást kínál az erre feliratkozó kereskedőknek. Ez a szolgáltatás megvédi a kereskedőket a csalárd visszaterhelésekkel szemben, és helyette megtéríti a felmerült veszteséget. Ez a szolgáltatás díjköteles, de megéri a visszaterhelések kockázatának kitett kereskedők számára.

Következtetés

A kártyaelfogadó kiválasztásakor a kereskedőknek számos tényezőt kell figyelembe venniük, beleértve a díjakat is. Mind a Visa, mind a Mastercard díjat számít fel a kereskedőknek minden egyes tranzakció után, amely jellemzően a teljes vételár 0,222%-a körül mozog. A kereskedői díjak tekintetében azonban van néhány alapvető különbség a két vállalat között. A Mastercard például további „határokon átnyúló” díjat számít fel az olyan tranzakciók esetében, amelyek során egy országban kibocsátott kártyát használnak egy másik országban történő vásárlásra. Egy másik lényeges különbség, hogy a Mastercard „visszaterhelés-védelmi” szolgáltatást kínál az erre feliratkozó kereskedőknek. Ez a szolgáltatás megvédi a kereskedőket a csalárd visszaterhelésekkel szemben, és megtéríti a felmerülő veszteségeket.