Magyar Balázs
2022.09.13.

Praktikák biztonságos internetes vásárlásra

Sokan használják az internetet vásárlás vagy szolgáltatás igénybevételére. Sokak számára azonban ismeretlen, hogyan kell biztonságosan cselekedniük annak érdekében, hogy ne váljanak egy csaló áldozatává. Az alábbiakban a biztonságos internetes vásárlás néhány alapvető gyakorlatának bemutatására törekszünk.

Hasznos tippek internetes vásárlásra

  1. Használjon biztonságos internetkapcsolatot. Ha lehetséges, használjon vezetékes (ethernet) kapcsolatot a számítógépéhez, mivel ezek a kapcsolatok általában gyorsabbak és biztonságosabbak, mint a Wi-Fi-kapcsolatok. Ha Wi-Fi-t használ, győződjön meg róla, hogy jelszóval védett helyen van, és ne adjon ki felhasználónevet és jelszót olyan oldalaknak, amelyekben nem bízik.
  2. Használjon biztonságos fizetési módszert internetes vásárlás esetén. Ha lehetséges, használjon hitelkártyán keresztüli fizetést vagy online fizetési rendszerben regisztrált fiókján keresztüli fizetést. Ezek a fizetési módszerek nagyobb szintű adatvédelmet biztosítanak, mint a banki átutalás vagy más elfogadott fizetési módok. A kredit- és bankkártya adatait soha nem szabad elküldeni egy olyan webhelynek, amelyről nem tudja, hogy valós-e. Feltétlenül használjon olyan fizetési módszert, amellyel visszavonhatja a tranzakciót, ha gyanús tevékenységet észlel.
  3. Kérjen segítséget egy szakembertől. Ha nem talál megfelelő technikai tudású embereket a szomszédos környezetedben, forduljon egy szakemberhez az interneten keresztül. A kompetens tanácsok segítenek megoldani a problémánkat anélkül, hogy aggodalomra adnánk okot.
  4. Ne feledje el ellenőrizni a vásárlói jogokat! Szerezzen pontos információkat arról, hogy mit is tartalmaznak ezek a jogok, hogyan tud elállni a vásárlástól, visszaküldeni a terméket ha az nem megfelelő, vagy hogyan kaphatja vissza a pénzét amennyiben eláll a vásárlástól! Mielőtt elkezdene letölteni vagy venni valamit az interneten, ne felejtsük el ellenőrizni a jogokat.

Fontos

Az internet használatának növekedésével párhuzamosan növekszik az online csalások száma is. Ez azt jelenti, hogy egyre többen vannak kitéve annak a kockázatnak, hogy áldozattá válnak egy csalónak. Még akkor is, ha óvatosan járnak el, nincs garancia arra, hogy nem lesz áldozata egy csalónak. A legjobb módja annak eldöntésére, hogyan érdemes tovább haladni, ha kiderült, hogy mások áldozatai voltunk, vagy ha gyanítjuk, hogy csalóknak tehetünk ki másokat, ha biztonságos felületeken vásárolunk.

Webshop szolgáltatást üzemeltetőknek

SSL titkosítás megvalósítása

Amikor az ügyfelek személyes és pénzügyi adataikat írják be webhelyére, győződjön meg arról, hogy az adatok titkosítva vannak, hogy kivédje a kiberbűnözőket. Ennek legjobb módja az SSL (Secure Sockets Layer) titkosítás alkalmazása a webhelyen. Az SSL egy biztonsági protokoll, amely az interneten keresztüli kommunikáció biztonságát biztosítja. Ha webhelyén telepítve van az SSL, akkor a szerver és az ügyfél böngészője között cserélt összes adat titkosítva lesz. Ez segít megakadályozni, hogy a hackerek hozzáférjenek olyan érzékeny információkhoz mint a hitelkártyaszámok és címek.

Fontos megjegyezni, hogy az SSL titkosítás működéséhez érvényes SSL-tanúsítványt kell telepítenie a szerverére. Miután megszerezte a tanúsítványt, telepíteni kell a webszerverére, majd be kell állítania webhelyét SSL-titkosítás használatára.

Használjon erős jelszavakat és kétfaktoros hitelesítést

Ügyfelei adatainak biztonságának másik módja az erős jelszavak és a kétfaktoros hitelesítés (2FA) használata. Az erős jelszónak legalább 8 karakter hosszúságúnak kell lennie, és tartalmaznia kell kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket. A 2FA további biztonsági réteget ad azáltal, hogy megköveteli a felhasználóktól a jelszavuk és egy második tényező, például PIN-kód vagy ujjlenyomat megadását a bejelentkezéshez. Ez sokkal nehezebbé teszi a hackerek számára a fiókokhoz való hozzáférést, mivel a sikeres bejelentkezéshez a jelszóra és a második tényezőre is szükség van.

A 2FA- védelmet nyújthat fiókjaihoz olyan szolgáltatás használatával mint a Google Authenticator vagy az Authy.

Ha követi ezeket a tippeket, elősegítheti, hogy ügyfelei biztonságos vásárlási élményben részesüljenek, amikor termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolnak Ön vállalkozásától. Az SSL- titkosítás megvalósítása, az erős jelszavak használata és a kétfaktoros hitelesítés nagymértékben megvédi az ügyfelek adatait a számítógépes bünözöktől.

Amennyiben webshopban gondolkodik, keressen bizalommal, egyedi ajánlatot készítünk Önnek, és segítünk a biztonságos fizetési felület kialakításában.