Magyar Balázs
2023.05.18.

SZÉP Kártya elfogadás: Útmutató kereskedőknek

Ebben a posztban olyan magyarországi kereskedőknek szeretnénk útmutatót adni, akik a vásárlók körének bővítésében gondolkoznak SZÉP Kártya elfogás bevezetése által. Bemutatjuk a SZÉP Kártya-szolgáltatóvá válás folyamatát, az ezzel járó előnyöket és az ezzel járó költségeket is. Máris mutatjuk, hogyan tudja kihasználni ezt a népszerű szolgáltatást új ügyfelek szerzésére és vállalkozása fellendítésére.

SZÉP Kártya elfogadóvá válás:

Ahhoz, hogy valaki kereskedőkén SZÉP Kártya elfogadóvá váljon a 76/2018-as kormányrendelet 5. §-ában meghatározott TEÁOR-al kell rendelkeznie. A lista ezen a linken érhető el: http://www.szepkartyat.hu/wp-content/downloads/szep-kartya-teaor.pdf

Most még inkább megéri SZÉP káryát elfogadni, hisz az új, januárban életbe lépett törvény szerint eltörölték a különböző zsebeket, a jóváírt összeg szabadon költhető szállásra vagy vendéglátáshoz kapcsolódó termékekre. Ez jóval könnyebb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé mind a kártyát elfogadó, mind a kártyabirtokos, de még a munkáltatók számára is.

Pályázás és jóváhagyási eljárás:

Érvényes adószámmal rendelkező, bejegyzett gazdálkodó szervezetnek kell lenni, és meg kell felelni bizonyos pénzügyi és működési feltételeknek.

A SZÉP Kártya szolgáltatás egy a termináltól független szolgáltatás, amit külön kell igényelni a szolgáltatónál. Ezt akár online is be lehet nyújtani. Hazánkban 4 intézmény van aki szépkártyát bocsájt ki: OTP, K&H és MBH Bank(amely a Budapest Bank, MKB Bank és Takarékbank összeolvadásából jött létre), valamint az Edenred. Hogy minél több vásárlót bevonzzál érdemes mind a négy szolgáltatóval szerződést kötni. Továbbá egy olyan terminállal kell rendelkezned, amely képes SZÉP Kártya elfogadásra. Ebben a Bizpay, a Wroldline partnere nyújthat Neked segítséget.

A szerződéskötés és a jóváhagyási folyamat szolgáltatótól függően változhat, a kereskedő jogosultságának, pénzügyi stabilitásának és a jogi követelményeknek való megfelelésnek a felülvizsgálatát foglalja magában. A jóváhagyási folyamat időtartam is változó, általában néhány hetet vesz igénybe. A jóváhagyást követően a SZÉP szoláltató elküldi a POS szolgáltatónak (jelen esetbe a Bizpay közreműködésével a Worldline-nak) a bekapcsolási kérelmet, ami általában 1-3 napot vesz igénybe.

SZÉP Kártya-szolgáltatóvá válás előnyei:

Számos előnnyel rendelkezik, ha valaki SZÉP kártyát is elfogad, ezek közül a legfontosabbak:

  • növekszik a potenciális ügyfelek köre
  • növekvő forgalmat generál
  • versenyelőny a piac többi szereplőivel szemben
  • növelheted az ügyfélhűséget és a visszatérő ügyfelek táborát
  • jó hírnév és bizalom
  • különféle marketingcsatornák használata

Mennyibe kerül?

Elfogadóként tranzakciónként a SZÉP Kártya forgalom 3,6%-át de legalább tranzakciónként minimum 12 Forint jutalékot kell fizetni. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha azt vesszük alapul, hogy mintegy 2,5 millió kártya van forgalomban, ez egy hatalmas potenciális ügyfélkört jelent. A díjak egységesek – jogszabályban meghatározottak – minden szolgáltató esetében